Nadmolekulová úprava bez chémie
Úprava ľadu
Prínosmi úpravy vody, z ktorej sa vyrába ľad sú energetické a zároveň ekonomické úspory pre klientov, ktorí využívajú ľad v akomkoľvek odvetví. Príkladom sú zimné štadióny, mraziarne, sklady, gastronómia a pod.
Problémy ľadu
Ľad predstavuje pevné skupenstvo vody. Mrznutie vody a topenie ľadu ovplyvňujú častice prítomné vo vode. Z obecného užívateľského pohľadu problémy súvisia s nukleaciou, tj. premenou tekutého skupenstva vody na pevné (ľad), a udržaním pevnej štruktúry v príslušnej kvalite pre rôzne druhy využitia, napríklad hokej, krasokorčuľovanie, verejné korčuľovanie, potravinárstvo a v gastronómii.
Pri športovej aktivite, kde sa ľadová plocha upravuje rolbou, je presne vymedzený časový úsek, približne 12 minút, ktorý slúži na chladenie a úpravu plochy. Aj napriek maximálnemu výkonu chladiacich kompresorov, ktorý predstavuje 100 až 150 kW, sa z dôvodu krátkej prestávky pri hre nedosahuje požadovaná kvalita ľadu.
Výhody tvorby ľadu z upravenej vody prostredníctvom Treasure ©
Výborná kvalita ľadu
Nakoľko sa ľad udržuje pevný 1 až 2 krát dlhšie ako štandardný, je suchý a roztápa sa pomalšie.
Rýchlejšie mrznutie
Voda prechádza do pevného skupenstva už po 4 minútach (pri neupravenej vode je doba zamŕzania 12 a viac minút).
Úprava bez nahrievania
Úprava rýh bez nahrievania rolby.
Úspora až 60 %
Pri procese výroby a úpravy plochy dokáže ušetriť 20 – 60 % spotreby elektrickej energie.
Menej chladiacich
cyklov
Chladiace cykly sa odďaľujú a redukujú, čím sa šetrí čas aj opotrebenie technických zariadení.
Ľadová plocha vyrobená z modifikovanej vody je na svojom povrchu chladnejšia, a to aj pri zachovaní štandardnej teploty betónovej platne a štandardnej hrúbky ľadovej plochy. Nižšia povrchová teplota ľadovej plochy spolu s rýchlejším tuhnutím vody sú výhodou pri úprave plochy počas prestávok medzi hokejovými tretinami, pred samostatnými nájazdmi alebo počas prevádzky v teplejších mesiacoch, kedy udržiava správnu kvalitu ľadu. V prípadoch, kedy je nižšia povrchová teplota ľadovej plochy prevádzkovo zbytočná, je z ekonomického hľadiska možné zvýšenie teploty betónu pod ňou, pretože sa ľadová plocha vyrobená a ošetrovaná modifikovanou vodou pomalšie otepľuje. Upravená voda môže počas celého dňa predĺžiť dobu medzi chladiacimi cyklami.
Úprava vody či akejkoľvek chladiacej zmesi cirkulujúcej v chladiacich systémoch šetrí spotrebu elektrickej energie min. o 15 – 20 %.
Zariadenie dokáže upravovať vodu vo výrobnikoch ľadu slúžiacich na prípravu studených nápojov.
Výsledkom je kvalita a úspora
Urýchlený proces
Modifikovaná voda má vlastnosti, ktoré urýchľujú proces ochladzovania a tuhnutia. Rýchlejšie ochladzovanie vody má priaznivý vplyv na chladiace systémy určené na výrobu ľadu a mrazenie. Dochádza k skracovaniu času jednotlivých chladiacich cyklov, a tým zníženiu spotreby motohodín a kWh elektromotorov, ako aj opotrebenia kompresorov, čerpadiel a ventilátorov chladiacich veží.
Finančná úspora
Garantujeme minimálne ekonomické úspory 15 až 20 % z bežných nákladov spojených s výrobou ľadu alebo údržbou ľadovej plochy.
Kvalitný ľad
Pod pojmom kvalitný ľad rozumieme odolnosť ľadu voči zvýšeným teplotám, teda jeho pomalšie topenie a odparovanie. Ľad ostáva dlhšie pevný.